Recensies

Lilith op bezoek✨

Deze week bezorgde postbode mij een gesigneerd exemplaar van “Lilith en de Gouden Tijd”, geschreven door Noor Bongers.

Het is een queesteboek, een herontdekking van waarde van het feminiene. Lilith reisde met mij mee naar mijn mooie Gennep. Waar ik omringd door moedernatuur de boodschap van dit boek het beste tot mij kon nemen.

In dit boek huizen drie talen en tonen, om drie thema’s te verhalen.

Het eerste thema is vertolkt in de taal van het hart. Een persoonlijke ontboezeming, over vrouw zijn in deze tijd, opzoek naar zingeving, liefde en onmogelijke en mogelijke in ontmoeting met de man van deze tijd.

De taal en de toon hier is sensitief en sensueel, maar vooral ook sereen. De naakte mens die hier wordt opgetekend, ervaart de lezer vooral als bewogen en ontroerend.

Het tweede thema behelst de maatschappelijke en menselijke ontwikkeling anno nu, de worstelingen van onze tijd. De taal is kristalhelder.

Het schets een ander, minder bekende zienswijze over diepere krachten achter alom aanwezige crisis in de laat-moderne samenlevingen. De alom aanwezige relationele scheuringen tussen de mens en de natuur, tussen werk en privé tussen man en vrouw, tussen het smachten naar authenticiteit en het verlangen naar saamhorigheid.

Het brengt inzicht over een diepgaand dialectiek tussen masculiene en feminiene. En dat het, zolang niet gezien en gevierd als een dans, zou ons polarisatie leveren en verscheuring.

En ten slotte, is de protagonist van het boek zelve, Lilith, de derde thema. Haar verhaal, haar oorsprong, haar bestemming.

Een archetype dat viering van feminiene van een krachtige én dragende invulling voorziet. Een archetype dat oh zo nodig en van waarde is voor onze tijd.
Om de nodige transformatie in alle lagen van het leven van laat-moderne mens stuwkracht en ruimte te schenken, mens en maatschappij in crisis van een ander zijnstoestand te voorzien.

Lilith hoeft niet te ontwaken, of wakker gekust. Zij is in ons en om ons heen, altijd al geweest. Als zij wordt gemist, dan is het door het mistige inzicht van de moderne mens, wij mannen in het bijzonder, hoe wij feminiene en masculien invulling hebben gegeven. Er is te kort aan verbeelding, door killie rationalisme, hoe om te gaan met de dialectiek tussen magie en materie.

Dit boek is oogstrelend veelzijdig in beeldtaal, dat doet de inhoudt goed. Het is onbevreesd geschreven, grenzeloos fluïde, zoals Lilith ook is.

Toch heeft de schrijfster ook een bewonderingswaardig cadans compositie ervan gemaakt. Op queeste naar Lilith voelt de lezer zich geen moment eenzaam achtergelaten. Maar meegevoerd van ene vallei naar de andere van ene thema naar de ander. Zij aan zij met de schrijfster bewandelt de lezer de vele wonderbaarlijke landschappen van Lilith. Deze eeuwige feminiene archetype.

Dankzij dit boek kunnen we Lilith opnieuw eren, waarderen en vieren. Dat doet de lezer, en hoopelijk ook onze samenleving, goed.

Shervin Nekuee

Senior Advisor Diversity & Inclusion Ministry of Social Affairs and Employment The Netherlands.

Vida Niazian antwoordde op dit bericht op Linked In: Shervin, je hebt het weer prachtig verwoord. Noor Bongers is een baken van licht! Voor mij vertegenwoordigt ze de hedendaagse Lilith, met haar ontwaakte en transformerende kracht, die zich volledig inzet om bij te dragen met het langverwachte medicijn voor onze samenleving.

Wat een boek al niet kan doen. Lilith en de Gouden Tijd van Noor Bongersheeft mij diep geraakt. Of zoals Noor zelf vanmiddag zei: “𝘑𝘦 𝘩𝘦𝘣𝘵 𝘩𝘦𝘵 𝘣𝘰𝘦𝘬 𝘦𝘤𝘩𝘵 𝘰𝘯𝘵𝘷𝘢𝘯𝘨𝘦𝘯.” Het brengt me op een geheel nieuwe manier op mijn eigen pad.

Het boek ontwricht, opent én neemt jou – als man of vrouw – mee in je eigen reis naar de Lilith in jou. Een reis die allesbehalve gemoedelijk en eenvoudig is. Nee, die reis is complex en verstorend. En tegelijkertijd diep geruststellend. 

Ingrid Walrecht advocaat & trainer in leiderschap en bewustzijn

Brigitte Coopmans vergelijkt het boek met Afrodite van Isabel Allende! Een enorme eer. Toen ik het opensloeg begreep ik het, je kunt de woorden bijna proeven en van de pagina’s drinken. Zinnenprikkeld! Net als mijn boek. Ook is het heel mooi dat het hiermee als literatuur wordt gezien. Lilith en de Gouden Tijd is lastig in een categorie onder te brengen, spiritueel, mens en maatschappij, prachtige verhalen, een reisboek, een koffietafelboek.

De vergelijking met Afrodite opent weer een heel nieuw perspectief!

Brigitte is de vertaler van het boek Afrodite van het Spaans naar het Nederlands.

Persoonlijk bericht van Shervin:

Jouw taal, jouw narratieve cadans, jouw moed, wijsheid en kwetsbaarheid in dat boek raakt diep. In het bijzonder raakt het vrouwen die zich jarenlang hebben moeten bevechten om erkenning in masculiene omgeving.

Hopelijk gaat het ook mannen raken die het feminiene jarenlang hebben beteugeld, bij de vrouwen, maar vooral in hun eigen ziel en zijn….

Weet dat je precies goed zit op jouw wonderschone pad.

*

‘Fantastische Noor… ik buig zo diep voor jou, voor Lilith en de Gouden Tijd, voor de duiding, de zorgvuldigheid, de giga herkenning’ MK Jurist, vertaler, verbinder

‘Jouw boek zie ik dan ook als een pareltje. Ik lees steeds kleine stukjes. Leg het dan weer even weg. Het geeft me diepe inzichten.’ Woosje Stuart, maatschappelijk ondernemer

‘Het brengt me direct in contact met de onderstroom. Je schrijft over hele diepe zaken, maar je taal is zó licht! Grappig en helder. Ik begrijp jou eindelijk! En geef het boek straks aan mijn zoon als onderdeel van de opvoeding’. Sven Schuiling

Bestel Lilith en de Gouden tijd en ontvang een gesigneerd exemplaar. Geef je het graag cadeau? Laat het me weten, ook wat die persoon zo bijzonder maakt, dan pas ik de boodschap in het boek daar op aan ; )) Laat je verrassen!

Let op.

Ik ben op vakantie tot 14 augustus. Bestel tot die tijd het boek bij de lokale boekwinkel of managementboek.nl. Daarna weer gesigneerde exemplaren via mijn eigen webshop!

Inclusief 9% BTW